fjordsaga.blogg.se

2015-07-16
16:28:46

Svar på kommentar😃

 Har att fått en kommentar som jag väljer att svara på med ett inlägg, då svaret blev långt. Samt att fler kanske tycker detsamma.
 
"Mary
IP: 165.225.68.56

Tycker snarare det verkar krångligt att hålla på och pytsa med 0,2 kilo hit och 0,1 kilo dit av sju olika sorters foder till en häst."

 Svar:

Var och en får ju naturligtvis göra som man vill.

Jag skulle kunna göra det "enklare" för mig och använda ett färdigfoder som passar "ganska" bra.
Men det som passar ex Dolly passar inte till grabbarna och det skulle i slutändan se likadant ut fast med olika färdigfodersäckar, och jag vill fortfarande inte ge en massa onödig utfyllnad och "lull,lull" som de flesta pellets består av...
Finns ingen anledning för mig att köpa en dubbelt så dyr pellets bestående av havre vete och extra tillsatser mina hästar inte behöver, eller ens tillgodoser sig ex majs...


Läs innehållsförteckningen på ex "Mash sensitive" från krafft. Första ingrediensen är vetekli...

"Råvaror: Vetekli, korn (flingor), linfrö, äppelpressmassa, majs (flingor), korn, vete (poppad), melass, jäst, morot, linfröolja, koksalt"

Korn är en svårsmält/stärkelsehög produkt, Dolly tål det inte och de andra behöver det inte.
Förutom linfrö/olja och ev jästen, är det bara en massa onödiga och för hästar svårsmälta produkter som JAG inte vill ge mina hästar. Definitivt inte med tanke på Dollys fånghistoria och 3 andra av en ras som är överrepresenterade i fångstatistiken. Skillnaden på andra varumärkens "Mash" är inte så stor.

Att jag valde just den som exempel är ju för att jag vill ge mina hästar vetekli och betfor i form av gröt.

Men eftersom att de är i olika storlekar och i olika behov så har jag valt en grund att fodra med. Grunden är Betfor, Kli, Rapskaka och Havre. Foder som alltid finns hemma, köps lokalt av producent (inte betforen), billigt och nära att handla i "storpack".

Tycker inte någon om eller behöver annat eller som i Dollys fall inte tål vad som helst. Så får den hästen något annat.

Behövs det mineraler så finns det ju att köpa efter behov.

Örter är ju ett tillskott som hästar egentligen inte behöver. Men jag tror på dessa och tycker mig se skillnad på både hästarna och mig. Men det är ju bara Dolly som får det varje dag, nypon. De andra bara vid behov.

Selen behöver alla svenska hästar tillskott av, eftersom att Sverige är fattigt på det och det finns i mkt små mängder i vårat grovfoder och spannmål.

Att pytsa 0,2 hit & 0,1 dit är ju inget jobbigt, man mäter upp en gång hur mycket 1 dl väger, räknar sedan hur många dl som går åt /100g, skriver upp på foderstaten. Efter några dagar kan man det utantill. Då är det ju inte svårare än att räkna dl av ngt annat. Jag väger det ju inte varje dag, bara deras högiva.

7 sorter blir det ju inte, bara om man räknar in ex örter, mineraler.
På dessa skriver jag hästens namn och antal mått den skall ha, då kan vem som helst göra iordning gröten.

Sedan så är ju de 2 som får mycket special 2 hästar som också behöver det, just nu. Att hitta ett färdigfoder som passar dem är ju nästan omöjligt. När dessa grabbar är färdiga från rehab så räcker grunden gott och väl för dem också.

Jag jobbar såhär och det mår jag och mina hästar bra av😊.